Дуже цікаву серію фотографій околиць вул. Курчатова прислав мені Павло Славінський. Всю цю серію я опублікую у цій статті, але щоб вона вийшла більш наповненою і унікальною, я зроблю огляд інших фотографій з цікавими деталями, починаючи з 1940-х років. Насправді тут багато чого змінилося, я спробую показати як і що саме.

2000 рік

Павло Славінський датував ці світлини 2000-м роком, старий автовокзал напередодні демонтажу. Добре відоме трамвайне кільце, де у період будівництва метро розвертались маршрути 11, 14, 15. Судячи з наявності людей на зупинці, а також накату на рейках кільце ще використовується. Після 1995 року стрілки на кільце будуть зрізані, але пізніше їх знову відновлять – можливо для розвантаження кільця на вокзалі або на час його реконструкції (приблизно у ті роки на вокзалі міняли конфігурацію колій для більшої пропускної спроможності)

Курчатова

Ці фотографії робили для архітектурної майстерні САУ “Славінський”, яка розробляла передпроектну пропозицію торгівельного комплексу “Слов’янський Базар”, який незабаром з’явиться на цьому місці

Курчатова
Курчатова

Вид на територію автовокзалу з боку розвилки на вул. Боброва. Територія скоріше за все майже не використовується за призначенням, можливо як автостоянка:

Курчатова

Вид трохи правіше з того ж місця на вул. Боброва:

Курчатова

Розвилка Курчатова-Боброва:

Курчатова

Перехрестя вул. Боброва і Січового провулка:

Курчатова

2002 – 2009 рік

Дивно, але фотографій Слов’янського базару у мережі майже немає. Я насилу знайшов дві світлини, де видно новий торгівельний комплекс, який побудували на місці старого автовокзалу:

Фото: gorod.dp.ua
Фото: Юрій Прокуратов

Величезна будівля ринку згоріла вщент буквально за лічені години 22 вересня 2009 року:

Фото: Юрій Прокуратов
Фото: Олександр Дем’яненко

Початок 1960-х

Подвіться на цікаву деталь на трьох фотографіях нижче – добре видно, що тоді трамвайних колій по вул. Курчатова ще не було:

Фото: transphoto.org
Фото: transphoto.org
Фото: gorod.dp.ua

Трамвай не доїжджав до вокзалу, а розвертався на місці старого автовокзалу, якого тоді теж ще не було.

1941 рік

Власне, до початку 50-х самої вулиці Курчатова у проміжку від нового автовокзалу до залізничного вокзалу зовсім не існувало і взагалі тут раніше все було зовсім по-іншому. На її місці була територія локомотивного депо – залізничні колії і будівлі.

Спробую показати зміни в інтерактивному форматі. Я приблизно намалював сучасну конфігурацію вулиць і наклав її на аерофотознімок 1941 року. Червоним – вулиці та площі, зеленим – будівлі сучасних вокзалу, Центрального автовокзалу і ТВК “Слов’янський”. Також жовтим кольором я намалював фрагмент траси трамвая, яка проходила тут у 1941 році і приблизний фрагмент першого трамвайного кільця, яке було на місці старого автовокзалу до початку 60-х (блакитним):

Рухайте повзунок в центрі фотографії

Більш детально ці зміни ви можете побачити в проекті OldMaps.

Навіщось я наклав креслення на аерофотознімок 1918 року. Вийшло не дуже інформативно, але нехай буде:

Зверніть увагу на територію, де сьогодні знаходиться Центральний автовокзал. До будівництва на цьому місці нової будівлі автовокзалу (яку побудували в 1993 році) там знаходився невеликий житловий квартал з двома вулицями. Проіснував він до 1977 року – саме тоді його почали зносити. Порівняйте зображення кварталу на супутниковому знімку 1977 і 1980 року – у 80-му квартал вже практично не існував:

Я б міг і не згадувати про це місце в своїй статті, якби не з’явилася фотографія однієї з вулиць цього кварталу, знята за рік до зносу – у 1976-му. Назва вулиці російською “Произвольная”. На задньому плані видно будівлю, де сьогодні знаходиться Premier Hotel Abri, що на розі Ярмаркового узвозу і вул. Курчатова:

Фото: Соколова Л.Я. (джерело)

Сьогодні на цьому місці стоянка нового автовокзалу:

Також є цікава історія, пов’язана з цією місцевістю. У вересні 1975 року виконком міськради вирішив знести більшість будівель цього кварталу для тимчасового переносу сюди трамвайного кільця з Вокзальної площі на час її реконструкції. З цим також може бути пов’язано зникнення кварталу:

Фото: Музей Історії Дніпра

Також до документу додавалася схема кільця на місці кварталу з позначенням будинків під демонтаж:

Фото: Музей Історії Дніпра

Але судячи по супутниковим знімкам за цей період, квартал знесли, але кільце не переносили.


Якщо вам цікаво і у вас є можливість, ви можете підтримати мій блог та інші мої проекти. Я збираю кошти на нові матеріали для проекту OldMaps, збираю на додаткові ресурси. Також ваші донати це стимул для мене продовжувати розвивати свої проекти. Детальніше за посиланням.

Дякую, що читаєте!