Цікаве про м. Дніпро

Ви читаєте

Фото з різних джерел

Цікаве про м. Дніпро

Фото з різних джерел

Фото з різних джерел

Перегляд 15 повідомлень - з 166 по 180 (всього 481)
  • Автор
    Записи

Продовжимо із визначенням видів Дніпропетровська на фотографіях, наданих Г. Цаповим і А. Костюком, і подякуємо їм за фотографії старого міста і можливість трохи струсити пам’ять і уяву.
    Нижнє фото (на жаль, знов скріншот) знято біля буд. 7 на Крутогірній, ріг якого потрапив на правий край фотографії. Будинок є і зараз, на відміну від стовпів, яких тепер на цьому боці вулиці нема. Але такими дурницями нас зі шляху не збити. Трохи схожий ракурс https://www.google.com.ua/maps/@48.4621869,35.0587,3a,75y,179.41h,93.07t/data=!3m6!1e1!3m4!1slzVa241hhrrZzIjckP7Xiw!2e0!7i13312!8i6656?hl=uk.
    Діти, треба розуміти, йдуть до однієї зі шкіл на пл. Д. Бідного (чи вона там лише одна тоді була)?
    Отже, фото, трохи ілюстрацій і дореволюційне фото однієї опори на цьому боці Крутогірної:

Ще з дуже цікавого з фотографій, наданих Г. Цаповим і А. Костюком. Хлібний кіоск на верхній фотографії: https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=2210841#18/48.45162/35.06148.
    UPD. Дуже шкода відмовлятися від цієї версії, але все ж я поспішив. Не співставляється воно з натурою. Це – не воно. Хоча багато елементів співпадають. Треба думати. Перепрошую за думки вголос.
    UPD UPD. А про довоєнне фото взагалі забув.

Це, мабуть, власне Угринович й є?

Да, я тоже так думаю, в руке у него сумка с камерой скорее всего.

Подивімось ще на фотографії, надані Г. Цаповим і А. Костюком, і подякуймо їм за них.
    Перша фотографія, крім інших цікавих штук, спонукала мене вперше звернути увагу на трубу, розташовану на території нинішнього ДТрЗ, буквально на вокзалі https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=2210841#17/48.47840/35.00976. Чому раніше її не помічав – не уявляю.
    Четверта фотографія – лівобережний в’їзд на Мерефо-Херсонський міст – я раніше цього ракурса не бачив. Міст, наскільки я зрозумів, охороняє Люфтваффе – якщо так, то начебто дивнувато.
    Але розмову я затіяв через другу і третю фотографії. Третю було нещодавно опубліковано О. Присягиною. Зображена на ній місцевість добре ідентифікується. При погляді на другу фотографію, безумовно, перше, що спадає на думку – те, що вантажівки чекають у парку Шевченка переїзду Мерефо-Херсонського моста. Я вирішив знайти конкретне місце знімання і тут дізнався багато нового і цікавого. По-перше, ми колись обговорювали різні естрадні майданчики у довоєнному парку Шевченка, маючи тоді ще лише дрібномасштабні аерофотознімки. Тепер я дивився на різкий знімок 21.08.41 і розумів, що я взагалі собі все невірно уявляв. По-друге, шукаючи колесо огляду, я, певна річ, користувався його довоєнними фотографіями, і тут виявилося, що у парку Шевченка колесо було на 12 кабінок, а на нашій фотографії – лише на 8 кабінок. Ледь-ледь мені вдалося відшукати на аерофото колесо у парку Шевченка. Зайве далі, мабуть, буде казати, що ніякого підходящого фонтана там й близько нема. Також там геть інша конфігурація доріг чи алей. По-третє, я подумав, де б ще могло бути колесо огляду, і чомусь пригадалася парашутна вишка. Далі вже, звичайно, все з’ясувалося. Фотографії 2 і 3 зроблено з однієї точки у двох різних напрямках. Судячи з аерофото 21.08.41 і 19.06.43, швидше за все, на наших фотографіях 1942 рік. Маємо новий (принаймні дя мене) вид з атракціонами і фонтанами парків і скверів нашого міста і ще раз дуже дякуємо Г. Цапову і А. Костюку.
    UPD. На підписах до фотографій – 1941 рік. Я не заперечую. 1941-й, так 1941-й – значить швидко дерева повирубували. Хоча, тут, здається, дещо ще й знесено, але будемо вважати, що то воно не потрапило в кадр.

Выходит на 2-ом и 3-ем фото сквер Металлургов. И в нем тоже было колесо обозрения. Кстати кажется его фото раньше мне по крайней мере не встречалось. Да и вообще фото этого сквера очень мало. А где было колесо на АФ в парке Шевченко можете показать?

Так, мені взагалі на згадку не приходить яке-небудь фото з цього сквера.
    Колесо у парку Шевченка: https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=2210841#18/48.46427/35.07143. Наскільки я розумію, саме на цьому місці його сфотографовано на нижченаведеній фотографії. А от у Ковальчука мені воно видається, принаймні, повернутим на 90 градусів. Але тут я не дуже покладався би на мою уяву.

Вы наверное имеете в виду эту фотографию Ковальчука.
    При первом взгляде мне тоже показалось, что колесо на ней вдоль Днепра, а не поперёк. Но если увеличить и присмотреться к металлическим конструкциям колеса, то видно, что это всего лишь оптический обман. И колесо также расположено перпендикулярно Днепру.

Из фото сквера только эту вспомнил 1925г.

Так, Ви праві. Мені краще “фокусуватися” на вертикальних стінках кабінок “під ногами” – оскільки ми їх бачимо майже “у фронт”, то колесо стоїть так, як і на аерофото.

Міст, наскільки я зрозумів, охороняє Люфтваффе — якщо так, то начебто дивнувато.

Окрім суто авіаційних підрозділів – “літунів”, у складі Люфтваффе були ще авіапольові дивізії. З “пташками” на петлицях і шоломах, але вони воювали або несли охоронні фукнкції як звичайна піхота. Є така думка, що як бойовики вони були так собі, а от охоронці і інші підсобні роботи – норм.

Фото с ГАДО, часть вы уже наверное видели, но в худшем качестве, часть возможно как и я не видели. А часть возможно вообще не относится к нашему городу.

Перегляд 15 повідомлень - з 166 по 180 (всього 481)
  • Вибачте , ви повинні увійти в систему , щоб відповісти в темі .