Цікаве про м. Дніпро

Ви читаєте

Фото з різних джерел

Цікаве про м. Дніпро

Фото з різних джерел

Фото з різних джерел

Перегляд 15 повідомлень - з 106 по 120 (всього 481)
  • Автор
    Записи

Есть еще одна тема для обсуждения, которую хотелось бы поднять. Вот то круглое строение, его видно и на АФ 1918 г., и на АФ 1941 г. (на вырезке выше из АФ 18 г. его также видно) — это не цирк ли случайно? Хотя по официальной истории цирка старый довоенный цирк располагался на месте послевоенного, т.е. напротив центрального входа озерки.

На лінії від фотографа на фасад управління залізниці вулицею Привокзальною стояв цей цирк-шапіто. На жаль, поки фотографій з ним цілим не бачив (або не помічав).

Attachments:

По поводу цирка-шапито Валентин Старостин подтвердил догадку https://www.facebook.com/artemiy.kostyuk/posts/2987648104595713

Перепрошую за те, що пишу не за місцем і взагалі за втручання.
    Для Олександра Волока німецька і пару італійських фотографій, на які потрапив “дворовий фасад” просп. Пушкіна, 7. На німецькій, знятій з Політехнікума на розі Щорса – пров. Ушинського, будинок на жаль замальовано “водяним знаком”, а італійські, зняті буквально з одного і того самого вікна військової частини на розі Свєтлова – Короленка, – це майже все одно, що аерофото, але хоч щось.
    На моє переконання, цього будинку (й інших навколо, крім лазні) не було вже не те що у 1990 році, а й у 1986. Записи вважаю зробленими на основі набагато раніших досліджень. Від початку 1980-х я не можу пригадати там будинків; там було щось на кшталт будмайданчика загородженого парканом, який можемо пригадати, подивившись на фото А. Оландера від 29.11.1985 р.; паркан йшов від самого входу у двір просп. Пушкіна, 5 (ще там досить довго стояло щось на кшталт не зовсім звичної стели з написами типу “Дніпроліфт” у різних варіаціях).
    Наскільки я розумію, життя звідти пішло разом із зливою 28.07.1977 р. На сторінці Олени Присягиної дописувачка Катерина Вальтер, що мешкала на просп.Пушкіна, 13, у статті за 9.02.2019 оцінює час знесення будинків як приблизно 1981 рік. Пропоную з цим погодитися.

AlexV777
    Учасник

Наскільки я розумію, життя звідти пішло разом із зливою 28.07.1977 р. На сторінці Олени Присягиної дописувачка Катерина Вальтер, що мешкала на просп.Пушкіна, 13, у статті за 9.02.2019 оцінює час знесення будинків як приблизно 1981 рік. Пропоную з цим погодитися.

Не згоден. Не могли вони писати обстеження за 1985-1986 рік на матеріалах до 1981. Не було тоді навіть такої ідеї “обстежувати” 🙁
    Марія Ільменська, яка проводила обстеження, підтверджує – він існував у 1985 якнайменш.

Можливо, щось прояснюють решта матеріалів з цього квартала. Дякую Вам за сканування і оприлюднення. Почитаємо, як опрацюєте. Але щоб там стояв у 1986-му двоповерховий будинок – не уявляється це мені якось.
    Ваше останнє речення побачив вже після того, як написав. Значить, був. Перепрошую!

Був би дуже вдячним, якби хтось розібрав назву ресторана в “Асторії” (в той час “Дніпрі”) на останньому фото. А то в довідниках 50-60-х ніде його не знаходжу.

UPD. В довіднику 1981 р. є Дн-вський відділ Спортлото за адресою просп. Пушкіна, 7.
    А ресторан “Асторія” в готелі “Дніпро” з’являється ще в довіднику 1965 року.

А по-моему он так и назывался Асторiя, на украинском. Написано курсивом, за хвостиком буквы р буква i, у которой видна точка, выступающая за надпись. Это конечно предположение, точно утверждать не могу, т.к. буквы не разобрать. Название примерно как на этой вывеске, найденной в сети.

Attachments:

Так, я погоджуюсь. І приклад Ви знайшли показовий. Дякую!

Не згоден. Не могли вони писати обстеження за 1985-1986 рік на матеріалах до 1981. Не було тоді навіть такої ідеї «обстежувати»
    Марія Ільменська, яка проводила обстеження, підтверджує — він існував у 1985 якнайменш.

Ну, не знаю. Виходить, що там існували ще і № 9, і наступні три будинки. Згадувана К. Вальтер пише, що якийсь (здається, № 11) був з башточками. Абсолютно не пам’ятаю там будинків. Старію, чи що?
    Але дуже дякуємо О. Волоку і авторам обстежень за збережені і оприлюднені матеріали.

2 фото ранее мною не виденных из альбома немецкого солдата, к сожалению качество паршивое, но на них можно разглядеть, если я правильно понял, что снят проспект Калинина, дома 42 и 50. Предположу, что снимали с дворца Ильича.
    Источник http://www.stena.ee/blog/albom-nemetskogo-soldata

З парашутної вишки https://oldmaps.dp.ua/#18/48.47545/34.99279.
    Клас! Звідси ще було.
    12 червня 1942. Цікаво, що він мав на увазі “Козак” за один день до Дніпропетровська з боку Кривого Рогу?

Влітку 1942-го трамваї не ходили. Де ж вони? Здається, що їх якось малувато в депо. Ось цей самий ангар чи сарай, і, до речі, також підписано як 1942 рік.

Attachments:

Точно, спасибо, я уже успел забыть про вышку)
    Там в комментариях пишут, что Козаком он обозвал Кайдаки. Но если действительно за один день, то не сходится. Там есть даже два фото этого Козака, но по ним мало что поймешь.
    upd. Хотя, если предположить, что в Кайдаках была остановка, то может быть и они.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=753933425069816&set=oa.433013073869487&type=3&theater&ifg=1
    Я там предположил, что Шмидта, но теперь вот засомневался. Не вижу на АФ здания вдоль улицы, которые есть на фото или придираюсь? С другой стороны где еще может быть столько пространства возле озерки.

Сергію, я не зовсім зрозумів Вас щодо Шмідта, але хрест на oldmaps Ви розташували майже точно. Погляд – в напрямку Шмідта, перпендикулярно їй.
    https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=300544&rightmap=2210841#17/48.47328/35.01885

Я практически согласен, что первоначально ошибочно указал на ракурс съемки вдоль Шмидта. Остался только вопрос, что за здание с башней на самом заднем плане слева. Не вижу его на АФ, если брать указанный вами ракурс.

Перегляд 15 повідомлень - з 106 по 120 (всього 481)
  • Вибачте , ви повинні увійти в систему , щоб відповісти в темі .