Цікаве про м. Дніпро

Ви читаєте

Прежние названия улиц (а также проспектов, площадей, шоссе и пр.)

Цікаве про м. Дніпро

Головна Форуми Дніпропетровськ – Дніпро Прежние названия улиц (а также проспектов, площадей, шоссе и пр.)

Перегляд 15 повідомлень - з 1 по 15 (всього 29)
  • Автор
    Записи
    vladislav kliuchik
    Учасник

Что такое улица Краматорская в конце 1950-х? (упоминается в “Электротранспортнике” в связи с маршрутами 12/16)

Улицы, упоминаемые в путеводителе 1959 года по линии 12-го трамвая:
    Лысенко
    Бульварная
    Островского
    3-я Поперечная

vladislav kliuchik
    Учасник

Ул. Мира — это ул. Бельгийская, она же Квиринга?

Миру – Квірінга – здається, вона ще встигла побути Ошка – Бельгійська – так.
    Лисенка – не знаю; Бульварна – Казакевича (але зупинка 12-го “Бульварна” – далі, перед сучасним проїздом О. Гальченка, вона так йменується і зараз); Островського – це або Матроська, або Софіївська; 3-я Поперечна (в цьому випадку) – це або Будівельників, або Литовська.
    Краматорська – це як би не Керамічна – Павлика Морозова – 152-ої Дивізії.

“Дніпровська правда” за 17 листопада 1957 року.

Attachments:

Раз уж у нас отдельная тема, попробуем собрать все вместе. Начнем с конца.
    2015г., последние переименования, есть вот такая интерактивная карта:
    https://timesnewroman14.carto.com/viz/5b28740a-16d2-11e6-bf4f-0ea31932ec1d/embed_map
    1926г., из справочника “Вся Екатеринославщина”

Гм, первая страница почему-то проглючила, дублирую

Ну а 1915, как вы все прекрасно знаете, можно глянуть на oldmaps
    https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=1915#13/48.4656/35.0316
    или по ссылке
    https://www.gorod.dp.ua/history/article_ru.php?article=43

“Зоря” за 16 квітня 1950 року.

1935 рік (на жаль, дату забув подивитися, швидше за все – перша половина). Вулиця Шмідта – це вулиця М. Горького.
    ???
    Вулиця Горького в тогочасних справах зустрічається мені поки що безальтернативно вулицею Широкою.
    Власне підстанція ось https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=2210841#17/48.46906/35.02315.
    UPD: Дата цієї записки – 16 липня 1935 року.

Attachments:

Информация от Владислава с трансфото:

Из послевоенных переименований:
    Ул. Парковая → Просп. Титова → Ул. Титова;
    Ул. Ильича → Ул. Уральская;
    Ул. МОПРа → Просп. Кирова;
    Просп. Петровского → Просп. Металлургов → Просп. Петровского;
    Ул. Бельгийская → Ул. Ошко → Ул. Мира → Ул. Квиринга;
    Ул. Лагерная → Ул. Вузовская → Просп. Гагарина;
    Сурско-Литовское шоссе → Ул. Днепропетровская → Ул. Героев Сталинграда;
    Ул. Керамическая → Ул. Павлика Морозова → Ул. 152-й дивизии;
    Ул. Бульварная → Ул. Казакевича;
    Ул. Прессовая → проезд А. Гальченко (к евпаторийскому путепроводу);
    Ул. Высоковольтная → Ул. Гладкова;
    Ул. Мичурина → Ул. Кротова;
    Ул. Кротова → Ул. Данила Нечая.

Пресову – Гальченка я б взяв під сумнів. Все-таки Пресова перпендикулярно йде.
    Між Табірною і Вузівською можна вставити короткотермінову назву вул. Богдана Хмельницького.
    Не виключаю, що й Дніпропетровська колись вже мала таку ж назву – вул. Б. Хмельницького.

Між Табірною і Вузівською можна вставити короткотермінову назву вул. Богдана Хмельницького.

Ну надо же, случайно не в честь 300-летия воссоединения Украины с Россией в 1953?

Сергію, 300-річчя у 1954-му. А то – ні, то було з півроку у 1957 році.

vladislav kliuchik
    Учасник

Пресову — Гальченка я б взяв під сумнів. Все-таки Пресова перпендикулярно йде.

А разве Прессовая не параллельно маршруту № 12? По идее должны указывать то, с чем пересекается. Кстати, в путеводителе у маршрутов № 10 и 11 есть ул. Строителей. Так что ул. Лысенко и Островского – это, скорее всего, уже где-то на пос. “Строитель”, дальше Шинной в сторону тупика.

3-я поперечная – это, возможно, между Казакевича и Гальченко. Там и сейчас что-то типа улицы есть (за аптекой), только названия она не имеет. Там конфигурация могла меняться. И ещё, насколько я знаю, на Гладкова когда-то там дачи были.

Кстати, Краматорская – это, возможно, Краснопольская.

Владиславе, дякую, що нагадали про путівник 1959 року. Я просто раніше не зрозумів, що він є першоджерелом.
    Пресова – ось у 1965 році: https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=41065#16/48.3998/35.0069. Зараз вона переходить у Юних Ленінців.
    Таким чином, справді, 3-й Поперечній нічого не залишається, як бути вказаною Вами вулицею. Вона має назву, тільки назва там чомусь губиться. Була Корнійчука, стала Бориса Мозолевського.
    Островського, та й Лисенка з Краматорською, спробую ще раз вирахувати з тогочасних газет.

Перегляд 15 повідомлень - з 1 по 15 (всього 29)
  • Вибачте , ви повинні увійти в систему , щоб відповісти в темі .