Головна › Форуми › Дніпропетровськ: період до Другої Світової › Фотографии города 20-х – 30-х годов
- This topic has 458 відповідей, 13 учасників, and was last updated 1 рік, 6 місяців тому by Горлов Владимир.
-
АвторЗаписи
-
16.04.2019 о 01:56 #10958Олексій АдамчикУчасник
Перенесемо сюди обговорення фотографій Ковальчука.
А саме двох з трамвайної зупинки. Наскільки я розумію, це – таки проспект К. Маркса, як і заявлено у підписах до фотографій на різних сайтах. Там же заявляється і рік – 1934. Але, згідно вікіпедії, Науменку – в листопаді (див. афішу на фото) проспектом вже має йти по три рейки (заради 7-ки – саме вона залишалася вузькоколійною). Щось тут не збігається. Встановити б, в якому році були матчі, анонсовані на афіші.
(Якщо це проспект, то, на мій погляд – перехрестя з Леніна, ну, або з Садовою; решта перехресть, на мій погляд, виключаються).Attachments:
16.04.2019 о 19:45 #10962Сергій МушенокУчасникПо второму фото:
Афиша футбольного матча на стадионе Динамо. Днепровская команда «Завод имени Коминтерна» выиграла со счётом 4:3. 1934 год. Фотография из частной коллекции Н. Бусыгиной
Центральный проспект и «лысый» парк Шевченко: как выглядел Днепр в 30-е годы ХХ века
В других источниках не проверялКстати, прочитав плакат до конца, получил примерную дату открытия ресторана при стадионе “Динамо”.
Вообще сходится год по идее, т.к.В те годы строили очень быстро, и стадион на 10 тысяч человек был построен в течении 1932-1933 годов
Это про стадион, ресторан построили следом, так что 1934 г. вполне реальная дата считаю.
Да и Науменко в своей книге, насколько я прочитал, пишет что в 1934г. начали перешивать по маршруту единицы, а когда закончили неизвестно. Кроме этого, посмотрев фото времен оккупации города, где есть рельсы по маршруту 1, вижу только два полотна в одном направлении, если глаза не подводят.
16.04.2019 о 20:00 #10963Сергій МушенокУчасникХочу вернуться немного назад к теме, которую мы обсуждали ранее, по поводу балки Красноповстанческой. Листая альбом Поллюля по вашей наводке, заметил такое фото. Правильно я понимаю, что это примерно то же место, что на фото, локацию которого вы определили, только другой ракурс и вперед по хронологии (50-е)? И на заднем плане здание на Чкалова, которое также недавно обсуждали?
Attachments:
16.04.2019 о 21:26 #10965Олексій АдамчикУчасникЩодо 1934 року – я теж схиляюсь, що рік вірний. Щодо ширококолійок і вузькоколійок (але не в усьому іншому) я дуже схильний довіряти статті https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0%B0%D0%B9. Все йде, мені здається, до того, що це – не проспект. Поки не уявляю, а що ж іще, але, здається, не проспект. Зокрема перпендикулярна дорога (я вважав, що це вул. Леніна) видається завузькою. Щоправда, натомість білий стовпчик ліворуч від афіші, звичайно промовляє за проспект. Треба думати.
На воєнних фотографіях проспекта – придивіться покраще – всюди по три рейки. Єдине, там щось хитре було зроблено за Дитячим Світом – я так ще до пуття і не знаю, там була одна колія чи роздвоювалося на дві. Зокрема, взагалі, в який бік їхав вагон, розтрощений снарядом за Пайторгом?
Три рейки, до речі, непогано видно на фото Ковальчука “Зустріч” (точно з перехрестя Карла Маркса – Леніна).
Цікаве те, що на проспекті (перше депо) третя рейка лежить з протилежного боку, ніж на Чкалова (друге депо).Щодо фото балки – дякую, що нагадали про нього. Я тоді поки шукав, бачив його, але не роздивився, а потім забув. А на ньому ж буквально будинки ті самі, що і на воєнному фото. Якісь з цих будинків, мабуть, і до сьогодні дожили. Тут фотограф знімав дещо нижче вулицею Виконкомівською – швидше за все, з подвір’я Виконкомівська, 73 – там чи артіль якась, чи РСУ, щось таке. На задньому плані – Феодосійські казарми.
16.04.2019 о 21:47 #10970Сергій МушенокУчасникПо балке понял, спасибо, почему-то я решил, что направление снимка диаметрально противоположное).
По 1934 г. не представляю где еще может быть это место кроме центрального проспекта, просмотрев весь маршрут семерки.19.04.2019 о 00:56 #10984Олексій АдамчикУчасникФотографії Ковальчука з трамвайних зупинок.
Це листопад 1933 року. Інформація про футбольні матчі до 1936 року, судячи з усього, поки що носить такий собі “неусталений” характер. Але, на підставі http://footballfacts.ru/turnir/1620674-tovaricsheskie-matchi-1933 і відсутності третіх рейок вважаю час знімання визначеним.
Місце – звісно ж, проспект; будь-які мої сумніви в цьому – маячня. Зупинки – вул. Садова. Сімка їде не так, як я вважав, а навпаки – з Транспортного на вокзал.
На фото з афішею виділив баню на будинку з нинішньою адресою Дм. Яворницького, 68. Нічим іншим це бути не може. 100 %. А ні! Все ж таки “Асторія”. Враховуючи це, на фото з трамваєм непогано визначається баня поштамта.
Ну і на завершення – хоч кіоск війну і не пережив (а, судячи з фотографій 1941 року, він до війни навіть не дожив), тим не менш простояв він там справді тривалий час – ось він на дореволюційних фотографіях.Attachments:
20.04.2019 о 13:43 #10990Сергій МушенокУчасникСпасибо за отличную работу, выходит ресторан при стадионе уже в 1933 был построен.
20.04.2019 о 17:31 #10991Олексій АдамчикУчасникСергію, дякую Вам за участь і підтримку, але для мене це – не робота! Це для мене в задоволення, а це, на мою думку, ще набагато краще.
Щодо ресторана – вважаю, що Ви маєте рацію. В принципі, ресторан при стадіоні міг існувати ще до побудови спеціального будинку, але навряд чи про нього б саме так писали на афішах.20.04.2019 о 22:26 #10992Сергій МушенокУчасникАлексей, ни в коем случае не хотел вас обидеть, ведь слово “работа” включает в себя более широкое понятие, чем обмен труда на валюту. И кстати говоря ходит легенда, что есть люди, которые получают удовольствие от своей работы). В данном случае я имел в виду, что вы полностью и блестяще в очередной раз завершили процесс точной привязки фото к местности. Возможно подобрал не совсем удачное слово для этого.
25.04.2019 о 22:42 #11024Сергій МушенокУчасникЕще один кадр, скорее всего после того момента, который мы рассматривали ранее. Также из альбома Ковальчука, коллекции Нурии Бусыгиной. Взял у Александра Волока на Flicr
Подтверждается перекресток с Серова?
Attachments:
25.04.2019 о 23:56 #11026Олексій АдамчикУчасникТак, безумовно підтверджується. Позначив згадуваний вже будинок з нинішньою адресою Дм. Яворницького, 68.
Фото вздовж бульвару – на перший погляд здається, що це в бік площі Горького, але треба ще подивитися-подумати.Attachments:
26.04.2019 о 21:29 #11030Олексій АдамчикУчасникЩодо фото вздовж бульвару – знов все навпаки – це в бік вул. Леніна.
Щоб швидше це визначити, дуже стала в пригоді сусідня сторінка альбома. На верхній правій фотографії добре можна розгледіти будинок, що стояв на “червоній лінії” перед сквером перед нинішнім Дм. Яворницького, 79. Ось він у Валентина Старостіна http://tfde.dp.ua/%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0_%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82,_79#/media/File:D-yav_79_06.jpg.
А на тому фото вздовж бульвару, що розглядали вище, – паркан сквера чи сада Палаца піонерів. Ось він, напр., також у В. Старостіна http://tfde.dp.ua/%D0%92%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0,_14#/media/File:Voskresenskaya_14_13.jpg
Вдалині на бульварі мені бачаться ще два кіоски; тут, навколо перехрестя з Садовою, їх, здається, не менше трьох – бульвар просто-таки перенасичений нимиAttachments:
19.05.2019 о 22:35 #11230Сергій МушенокУчасникАлексей, хотелось бы услышать ваше мнение по поводу этой фотографии на странице Елены Присягиной, заявлено как фото наводнения 1931 г., но наш ли это город вообще. И по поводу улицы Тихой тоже сомнения, мне кажется в подписи там другая улица.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=653159365147223&set=oa.482341205603340&type=3&theater&ifg=1Attachments:
19.05.2019 о 23:34 #11236Олексій АдамчикУчасникПринаймні, це не Тиха вулиця. У О. Волока є альбом з вул. Мечнікова, там все є (ну, звичайно, крім того, що було колись позаду міськради) – дуже вдало встигли зафіксувати. Напис на цьому фото мені прочитати до пуття не вдалося, але підозру вже викликає те, що його обрізано. Навіщо обрізати?
11.08.2019 о 19:00 #11570Сергій МушенокУчасникЕще одно фото А.Ковальчука вызвало у меня интерес. Обратил внимание, что мостик к летнему театру на острове расположен параллельно мосту по улице Новой, а не перпендикулярно, как на всех остальных фото. Может кто может это пояснить? Причем мостик по виду тот же, что и на других фото.
Attachments:
-
АвторЗаписи
- Вибачте , ви повинні увійти в систему , щоб відповісти в темі .