Цікаве про м. Дніпро

Ви читаєте

Нові фотографії з Ebay

Цікаве про м. Дніпро

Нові фотографії з Ebay

Нові фотографії з Ebay

Перегляд 15 повідомлень - з 616 по 630 (всього 917)
  • Автор
    Записи
    AlexV777
    Учасник

Чудова фотографія з поїзда на вул. Каруни. Я так розумію, що це будівля СШ № 26. Можливо, перше її зображення? Здається, там відбувається дія 25 серпня 1941 у книзі К. Грушового «Тоді, у сорок першому»?

Кажется читал воспоминания Грушевого, это не та школа, где временный штаб на левом берегу располагался при обороне города?

Грушовий каже “запасний командний пункт”. З текста книги випливає, що профункціонував доби півтори-дві. Але Грушовий називає школу одноповерховою. Але сама школа вважає, що адреса в неї була Залізнична, 1. Та й за логікою нова школа на місці старої. Я схиляюся вважати, що це школа. Маленька будівля, звичайно, але на школу зовнішньо схожа.

Місце розташування сучасної 26-ї школи в прив’язці до КП у мемуарах Грушового – це приблизно середина плацдарму захопленого німцями у районі залізничного мосту 25-26 серпня. У цей період радянські частини вели наступ зі сторони Кам’янки-Ломівки, зі сторони Клочко, зі сторони МФХ мосту намагаючись знищити захоплений плацдарм. У ці дні і в подальшому. З відомим результатом. Десь за смугою бойового зіткнення і був командний пункт. Наприклад штаб артучилища на 26.08 був у районі Клочко.

AlexV777
    Учасник

Вся Екатеринославщина, 1926: СШ26 – Амур. І усе.

Так а перед цим КП був у сотій школі. Якщо Грушовий не помиляється, то цей, запасний, профункціонував з приблизно 1.00 24 серпня до вечора 25 серпня; знаходилась школа неподалік від моста у двохстах метрах від берега; ад’ютанта поранило з завода Комінтерна. Не бачу якихось суперечностей із тим, що йдеться саме про 26 школу.
    За довідником 1931 року – трохи точніше: Амур-Воронцовка. А сайт школи стверджує, що її адреса була Залізнична, 1, тобто Каруни, а зміна напрямку нумерації мені не видається дивною, це не поодинокий приклад.
    P. S. Це, здається, командні пункти Резервної армії. Після цього, запасного, як я зрозумів, КП (якщо він як такий ще залишався) перемістився вже у Новомосковськ.

Samarskiy
    Учасник

Нашел я это здание.

Одноповерхову школу? Оце https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=60441&double=1&rightmap=google#18/48.49666/35.03811?
    Чи я вже загубив якусь думку?

Samarskiy
    Учасник

Нет. Место съёмки на фото.

А, зрозумів.
    А то щось у голові забагато усього – не одразу доходить.

Олексій, цей будинок у формі літери “Н” на 1941р. був одноповерховим? Дякую

Одноповерхову школу? Оце https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=60441&double=1&rightmap=google#18/48.49666/35.03811?
    Чи я вже загубив якусь думку?

Так. Я суджу лише за тінями, але це точно. Ось, порівняйте, будь ласка, з тінями від двоповерхової споруди.

Та, власне, навіщо так далеко. Ось же поруч є https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=60441&rightmap=google&double=1#18/48.49763/35.03923.

Так, з тінями переконливо. Разом із розмірами будинку і відстанню до берегу Дніпра, можна говорити, що це будівля школи. І про це місце згадував Грушовий.

При цьому, згадуючи фото на початку обговорення, неправильно що

… це будівля СШ № 26. Можливо, перше її зображення? Здається, там відбувається дія 25 серпня 1941 у книзі К. Грушового «Тоді, у сорок першому»?

Хоча можливо це один з корпусів школи?

Перегляд 15 повідомлень - з 616 по 630 (всього 917)
  • Вибачте , ви повинні увійти в систему , щоб відповісти в темі .