Цікаве про м. Дніпро

Ви читаєте

Фотографии города 20-х – 30-х годов

Цікаве про м. Дніпро

Головна Форуми Дніпропетровськ: період до Другої Світової Фотографии города 20-х – 30-х годов

Перегляд 15 повідомлень - з 76 по 90 (всього 459)
  • Автор
    Записи

У себе на facebook https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1398814410447667&type=3 Валентин Старостін загадав для бажаючих цікаву загадку, яку йому самому перед тим вдалося розв’язати. Вичекавши півтори доби, він (судячи з коментарів, втрачаючи впевненість у людстві) надав знайдену ним відповідь. Я всі ці півтори доби, можна сказати, тільки про цю загадку й думав, періодично підглядаючи, чи не надав хтось відповідь. Це дурне нетерпіння перемогло холоднокровну розсудливість, і я замість того, щоб все-таки додуматися самому, побачив готову відповідь.
    Висновок: може, хто не заглядає на фейсбук В. С. Старостіна, я пропоную тим людям спокійно, не заглядаючи туди за відповіддю, спробувати також розв’язати цю загадку. З постановки питання В. Старостіним було зрозуміло, що загадка певної міри дотепна. Стверджується, що це – фрагмент випускної фотографії випуска 1931 року хіміко-фармацевтичного інститута.
    За півтори доби, мені, звісно, розв’язувати страшенно набридло, але все ж воно мені дуже цікаво. Дуже дякую В. Старостіну за загадку і за відповідь.

imperator
    Учасник

Загадка в том, где находился это фармхим институт?
    Эти здания сейчас еще стоят или 2ю мировую не пережили?

Не пережили. Я просто к сожалению или к счастью уже прочитал отгадку до того как увидел этот пост Алексея).

Нехай загадка полягає в тому, де знаходилися ці будівлі і чи дожили вони дотепер?

Тут А. Волок приобрел снимок, подписанный Екатеринославом, но я при первом взгляде не узнаю наш город. Особенно смущают крыши домов справа на заднем плане, не помню таких.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2771590269626891&set=a.262978550488088&type=3&theater

Мені чомусь здається, що в Дніпропетровську автобусні маршрути отримали номери не раніше 1960 року.
    А на фотографії Москва. Там можна прочитати, то вони чомусь не додивилися. АРБАТСКАЯ ПЛ. читається точно. Останнє слово ДОРОГА. Можна спробувати з’ясувати як ходила четвірка, можна спробувати прочитати весь маршрут – це, якщо є бажання.

vladislav kliuchik
    Учасник

Театральная площадь, причём это довольно известный снимок, он печатался в альбомах по истории московского автобуса.

vladislav kliuchik
    Учасник

А номера маршрутов, скорее всего, были в 1920-х.

Attachments:
    vladislav kliuchik
    Учасник

Звезда. — 1925. — № 818 (14 апреля). — С. 5.

Возможно, нумерация первых троллейбусных маршрутов города ведёт традицию от первых автобусных.

Виїхали вони на вулиці Дніпропетровська у 1925 (не у 1926) році. Підготовку доріг в АНД і труднощі після відкриття руху “Звезда” висвітлила досить докладно. Цифра 3 виглядає дивнувато. Вони хотіли пустити по двох маршрутах (номери як такі не згадуються), але спочатку дорогу побудували лише під один, ну, другий, начебто, незабаром запустили, але про третій нічого не бачив у “Звезде” за 1925 рік. Може у 1926 щось додали.

Странно, в справочниках Вся Екатеринославщина за 1925-26 гг. практически ни слова про автобусное сообщение, тем более про определенные маршруты.

Наткнулся на мешке на такую вот открытку, раньше кажется не видел. Про аллею писателей знал в парке Шевченко, а вот про аллею вождей нет. 1937 г.

Сегодня день мостов и загадок с мостами). Вот на такое фото набрел по наводке Александра Волока.

Обратная сторона и ссылка https://catalog.shm.ru/entity/OBJECT/2907861?query=Днепропетровск&index=16
    Если это все таки наш мост, то осторожно предположу, что такой временный подход был к мосту на левом берегу до капитального восстановления моста в 1925г. Хотя не совсем понятно зачем. Да и вообще наш ли это все таки мост.

Гадаю, що з цими штампами треба вірити. Але у цьому разі, фотограф чи видавець все одно помилився, і друкувати треба було дзеркально. Бо відновлювали тоді дві секції з правого берега (ну, чи, може, другу і третю від правого берега). Виходить, було влаштовано таким чином підхід до мосту. А знято зі “штатного” підходу.
    Ну це моя така версія.
    І справді, щось про міст лавина повідомлень. Дякуємо всім причетним до неї людям!
    UPD/ А ні! Не треба дзеркально, ніхто не помилявся. Це – таким чином влаштований підхід з вул Пастера. А знято зі “штатного”.

Перегляд 15 повідомлень - з 76 по 90 (всього 459)
  • Вибачте , ви повинні увійти в систему , щоб відповісти в темі .