Цікаве про м. Дніпро

Ви читаєте

Кадри з фільма "У тихой пристани" від Екатеринославъ – Днепропетровск

Цікаве про м. Дніпро

Головна Форуми Радянський Дніпропетровськ Кадри з фільма "У тихой пристани" від Екатеринославъ – Днепропетровск

Перегляд 15 повідомлень - з 1 по 15 (всього 86)
  • Автор
    Записи

Перш за все приношу вибачення Артему Костюку, групі “Екатеринославъ – Днепропетровск” і авторам сайта “Днепропетровская городская энциклопедия” за те, що пишу на цьому сайті з приводу матеріалів іншого, користуючись інформацією з ще іншого. Перепрошую за це.
    У групи “Екатеринославъ – Днепропетровск” з’явилася хороша добірка кадрів з кінофільма “У тихой пристани”. (Посилання) Хочу звернути увагу на два види нашого міста, що потрапили у цю добірку.
    Перше. Дуже дякую групі за вибір виду з поливальною машиною, що повертає з проспекта на Карла Лібкнехта – Ширшова. На кадрі дуже добре видно тролейбусну лінію, що йде ВІД вул. Ширшова. У іншому фільмі – “Рано утром” можна бачити картину, дивлячись на яку, не віриш очам, – тролейбус ЗіУ-5 з пасажирами повертає з проспекта (згори) НА вул. Ширшова. Тепер, гадаю, можна вважати підтвердженим те що тролейбусний поворот Карла Маркса – Ширшова (а мабуть і повний об’їзд площі Леніна) існував в обидвох напрямках (хоча, наскільки я розумію, електротранспортники дуже не люблять влаштовувати перетини контактних мереж).
    Друге. В коментарях до виду з телерадіомайстернею дійшли висновку, що це – просп. Пушкіна, 39. Подивившись на цей будинок, можна легко побачити, що це – не він.
    На мій погляд, цю сцену знято на фоні нині не існуючих будинків, що після переадресації на Карла Маркса мали номери 56 і 58. (До речі, як раз десь на цих будинках відбувається збіг старої адресації на проспекті і нової. Так що такі ж номери, вони, можливо, мали і в тому ж таки 1958 році). Для переконання в цьому я пропоную звернутися до розділів сайту http://tfde.dp.ua, присвячених будинкам з цими адресами. Пару фотографій звідти я дозволю собі навести тут.
    Найбільше підтверджує цю думку фотографія будинка № 56 1944 року (див. нижче). Дуже суттєвий аргумент за – наявність фотоательє, яке проіснує там не менше ніж до 1965 року, а, мабуть, і до знесення цих будинків. Бачимо в фільмі фотоательє ліворуч від майстерні. Ця ж фотографія (1944 року) надає і набільший аргумент проти – двері ліворуч від фотоательє (це вже будинок № 58). В фільмі тут вікно. Роблю висновок, що двері заклали – зробили вікно магазину. Вхід до магазину можемо бачити в фільмі лівіше. На інших фотографіях цих будинків можемо бачити вертикальну вивіску “Консерви” – це цього магазина.
    Також зараз, здається, немає рустів на вході в БТІ (чи що там тепер – не знаю) на тій частині будинку № 56, що вціліла від варварів, що вставили туди будинок з “Лотосом”. (Я не стверджую, що ця забудова цінна, вся моя уява про неї – ось вона – на фотографіях від В. Старостіна, але початки руйнування нашого міста – це саме вони – спалення к-тра “Перемога” для міськвиконкому, “Лотос”, Карла Маркса, 45 і таке інше. До речі, з заселенням будинка з “Лотосом”, кажуть, в той час був скандал, так що терміново прийшлось надавати частину квартир черговикам). У фільмі русти в цьому місці є. Але їх також можна розгледіти на фотографії 1989-90 р. р.
    Також не обійдемо увагою тіні у цій сцені фільму. Вони не дуже підтверджують мою думку про місце, але і не спростовують її. Знімалося ближче до заходу Сонця.

До речі, у 1965 році за адресою Карла Маркса, 56 також значаться майстерні з ремонту електроприладів “Металопобутремонт”.

Ще цікавий кадр відібрали автори добірки – той, де добре видно табличку з номером будинку, того, теперішня адреса якого – вул. Якова Самарського, 2. Назву вулиці я не зміг розібрати, ну, припустимо, там написано Приказная ул. (хоча, не дуже схоже). Але як на будинку № 2 може стояти номер 3 – не знаходжу пояснення.

32 это не адрес случаем? Хотя с улицей не смог сопоставить.

Ні. На вивісці – виключено. Там праворуч від “Радио- телевизионная и механическая мастерская” читается “…кооперации”, – можливо, “32” – частина назви артілі, наприклад “32 годовщина Великого Октября” – вони мали звичай такими назвами називатися.
    Але щодо адреси, то вона така, як я сказав вище. Я був би дуже вдячним за спростування, але в місті було не так багато фотоательє, і там біля вікон магазину (буд. № 58) є архітектурні прикраси (не знаю, як називаються), які є і в 1944 році. В 1958 році вони змінені, але навіть те, як саме вони змінені свідчить про те, що це саме вони і на фотографії, і в кіно.

Щодо останньої сцени фільма, де герої спускаються вниз бруківкою, – можу собі уявити лише вулицю Карла Лібкнехта вище Чкалова.
    Щодо місця зйомки сцени на 35:46 – нічого не спадає на думку. Більше схоже, що це в якомусь сквері, але все це вкупі з підвальними вікнами на задньому плані поки що нічого не нагадує.

Наведу два чудові кадри з фільму з дніпропетровськими трамваями.
    1. Тривагонний КТМ-1 – КТП-1 між Короленка і Леніна на проспекті.
    2. Двійка в тупику на Виконкомівській.

У двох сценах фільма, що мають удавати світанок, ми бачимо Сонце доволі високо над темним містом, але найдивніше, що воно світить нам з північного сходу. Перша сцена – зйомка, мабуть, з Чкалова, 22, друга – мабуть, з Сєрова, 15; географічна широта Дніпра 48 ° на півнівч від екватора; і Сонце не буває у нас в тому боці, де воно у згаданих сценах.
    Можливо, хтось знає, – то дуже прошу роз’яснити, як таке робиться і навіщо?

Ще раз приношу вибачення авторам групи Екатеринославъ — Днепропетровск, але вони чомусь не погоджуються з читачем Dmytro Makarenka з приводу будинку Карла Маркса, 88. А дарма. Будинки № 78 і № 88 багато в чому різняться, і, подивившись цю сцену на кілька секунд раніше, не важко визначити, що в ній ми бачимо саме № 88.

По поводу восхода Солнца заинтересовался и нашел вот какую информацию. Как я и предполагал, никаких спецэффектов в кинокартине нет, а солнце всходит там где и должно.
    Цитата:

Не стремясь к большой точности, можно применить следующее приближенное правило: летом Солнце восходит на северо-востоке и заходит на северо-западе, а зимой восход Солнца наблюдается на юго-востоке и заход на юго-западе.

Ссылка

Если все таки нужна точность, то в этой же статье приведена таблица, из которой следует, что в зависимости от точной даты съемки для широты Днепра 48 гр. отклонение точки восхода Солнца от точки севера может составлять от 50 до 70 гр.

И спасибо что поднимаете вопросы, которые заставляют узнавать новую информацию касательно нашего города и не только.

Дуже дякую за пояснення! До цього не вистачало просторової уяви (або знань), щоб уявити собі це. Вважав, що Сонце північніше Сходу і Заходу не буває.
    Але ж і справді, там, де буває полярний день, Сонце має ж якось і взагалі через північ пройти, щоб ніколи не сідати.
    Ще раз дуже дякую!

Тільки зараз помітив (дякую https://www.facebook.com/groups/361909400869210/). Може, комусь теж цікаво. Вгору йде КТМ-КТП-1, а згори – МТВ-82.
    А далі на з-д Леніна приходить взагалі Х чи М, чи Миколаївського з-да – я в них так і не розбираюся ще.

Для мене “білими плямами” лишаються наступні місця.
    Причому 1-у і 6-у сцену, вважаю, якщо добре подумаю, то зможу впізнати. 2-у, 3-ю, 4-у – коли обговорювали минулого разу, намагався впізнати, багато часу пішло, але так і не впізнав. 5-а – вважаю, було б цікаво, якби це було під Дерев’яним мостом. Не виключено, що це під пішохідним мостом в парку Шевченка, але таксофон мені видається ймовірнішим під Дерев’яним. А можливо, таксофон – взагалі, декорація.
    Був би дуже вдячний за допомогу в закритті цих (а, можливо, й інших) “білих плям”.

… можливо, «32» — частина назви артілі, наприклад «32 годовщина Великого Октября» — вони мали звичай такими назвами називатися…

Ось вона, ця артіль – “Зоря” за 12 вересня 1959 року.

Алексей,хочу еще один кадр добавить,насчет троллейбусной ветки поворот на Ширшова,что там ходило?

Перегляд 15 повідомлень - з 1 по 15 (всього 86)
  • Вибачте , ви повинні увійти в систему , щоб відповісти в темі .